Geplaatst op Geef een reactie

Dreich

Met glas begon ik toen ik in Schotland woonde. Mijn eerste oven kocht ik in ‘the UK’ en na verhuizing terug naar Nederland, bleef ik mijn glas in Engeland kopen. Het glas assortiment is groot, de levering snel, de service top en bovendien krijg ik als platinum klant fijne korting. Gisteren deed ik nog snel een bestelling. Want hoe gaat dat na vandaag: stijgende koersen, importheffing, vertraagde levering..? Het was zo fijn, goed, makkelijk en snel. Vandaag laat ik een traantje. De toekomst zal het leren.

Ik kocht onlangs een grotere Nederlandse oven. Mijn voornemen is daarmee dit jaar groter werk te maken. Aan de ene kant schalen in natuurkleuren met spannende technieken en aan de andere kant tuinobjecten in felle kleuren. Dit vraagt om veel kostbaar ‘Art glass’. Hier een voorbeeld van mijn ‘Glass art’ uit de eerste categorie met witte strepen en donkere gaten… ‘dreich’.

Inspiratie vormde de maanden januari en februari in Nederland… en Schotland natuurlijk, want het kan altijd erger. In Schotland noemen ze het ‘dreich’, spreek uit ‘drieg’ (dull, grey, damp, chill, utterly miserabele, Scots weather at its worst). De reepjes verschillend gekleurd glas (wit, crème, vanille en transparant) waaruit het werk is opgebouwd (‘filling the void’ techniek), gaan tijdens het verhitten een chemische reactie (lood en sulfaat) met elkaar aan, wat zorgt voor de donkere streepjes in het glas. De mooie gaten kreeg ik er als cadeautje bij. Maar toch: dreich, omdat ik me nu vlak voor het Britse afscheid van Europa ook zo voel. Nu maar wachten op betere tijden met beter weer!

Bullseye glas, versmolten, gesneden, geslepen en gebogen.

Geef een reactie