Geplaatst op Geef een reactie

Een bijzondere ontmoeting

Twee helften van vier laagjes versmolten en in vorm geslepen en doorboord Bullseye glas

Wat een mooie ontmoeting vandaag met Chimène van Oosterhout en Evelien van der Werff. Natuurlijk maak ik graag een kraal voor Viore om aan Evelien te geven en haar te supporten op haar grand tour langs 75 IPSO inloophuizen (en bij elk huis haalt ze een kraal op) … op de fiets! 💕Herkenning meteen in creativiteit, ondernemen, KLM en helaas ook de kanker. 

Een kraal gemaakt dus om aan te raken. Er gebeurt iets mysterieus als we aanraken, energie gaat stromen van de een naar de ander en weer terug. Het glas slaat de energie op en staat die ook weer af. 

De kraal heeft structuur; is glad én ruw. Glanzend, ziet er ‘heel’ uit, er is niets te zien, er is niets aan de hand, toch? Dichtbij zie je het matte oppervlak en in het gaatje is het zelfs ruw. Net als in een leven met kanker.

De kraal bestaat uit twee delen, symbool voor oud en nieuw. Oud is recht, als in ‘alles op een rijtje hebben’, een vaste baan, pensioen, gezond. Nieuw is gezondheid op de eerste plek zetten, warrig, het onzekere bestaan van een ZZP’er. De twee delen samen vormen weer één geheel. Weer heel of diep van binnen nog dat ruwe randje?

Het gaatje niet in het midden, want zo heeft het nog iets van het nestje van een staartmees (vogelhuisjes, nestjes zijn kenmerkend voor Viore, in het huis hangen ze overal), in Viore-kleuren! Graag gedaan, blijf gezond en fietsen maar!!! 💕

Klass Katinka Art Glas, mei 2021

Hieronder het artikel uit de Gooi- en Eemlander van 27 mei:

Een buitje meer of minder. Dat deert Evelien van der Werff helemaal niet. Een fietstocht dwars door Nederland langs alle 75 inloophuizen voor mensen geraakt door kanker om deze centra in de schijnwerpers te zetten en geld in te zamelen. Dat is waar het haar om gaat. Dan zijn regendruppels bijzaak. Donderdagochtend arriveert Van der Werff, die tweemaal borstkanker kreeg, op haar fiets bij Viore in Hilversum. En het is droog als ze op de Oosterengweg aankomt.

,,Wat een energie en overtuiging heeft die vrouw. Echt iemand met een missie. In zes weken 2000 kilometer fietsen en onderweg steeds op andere plekken slapen. Knap hoor”, zegt Viore directeur Miranda van den Eijnden na het bliksembezoek van Evelien van der Werff aan Hilversum. Ze wordt donderdagochtend met open armen ontvangen door vrijwilligers en bezoekers van Viore.

Presentatrice

Speciale gast is Chimène van Oosterhout. De Hilversumse presentatrice, schrijver en documentairemaker heeft voor de derde keer borstkanker. Ze draagt de inloophuizen een warm hart toe. ,,Ik weet hoe pittig het traject van behandelingen is”, zegt ze. ,,Een inloophuis is een plek om thuis te komen, een verhaal te delen en een luisterend oor te vinden. Je kunt meedoen aan activiteiten die afgestemd zijn op de behoefte van de bezoeker, want ieder mens is anders. Heel erg fijn dat deze centra er zijn.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Evelien van der Werff en Chimène van Oosterhout bij Viore in Hilversum.

© foto viore

Omdat de inloophuizen door corona financieel hard geraakt zijn is Evelien van der Werff op de fiets gesprongen. Ze hoopt zo meer bekendheid te krijgen voor de huizen en tegelijkertijd zamelt ze geld in. Aan het eind van de fietstocht mogen de 75 inloophuizen de opbrengst verdelen. Ze begon op 25 mei in Zwolle met haar uitdaging. De kop is eraf. Donderdagochtend vertrok ze vanuit Amersfoort naar Hilversum.

Kraal

Bij ieder inloophuis krijgt Evelien een kraal voor haar ’fietsketting’. Die telt straks 75 unieke exemplaren. In Hilversum rijgt ze een glazen kraal in de vrolijke kleuren van Viore aan de ketting. Ontworpen en gemaakt door oud-kankerpatiënt en Viorevrijwilliger Katinka Bosch (www.katinka-artglass.nl).

,,Een prachtig en ook symbolisch ontwerp”, zegt Vioredirecteur Van den Eijnden. ,,Glad van buiten, ruw aan de binnenkant. En het zijn twee helften. Een staat voor de periode voor de diagnose en een voor het leven daarna.”

(Tekst gaat door onder de foto)

De kraal van Viore is gemaakt door Katinka Bosch.

© foto Viore

Voor Viore is het een financieel moeilijke periode. Het inloophuis is afhandelijk van giften die veelal via allerlei acties tot stand kwamen. Door corona lagen veel goede doelen activiteiten stil. Een bdrag van 30.000 euro heeft Viore nodig om overeind te blijven. ,,We hebben inmiddels 22.000 euro binnen. Ongelooflijk dat bedrag. Laatst kregen we van Rotary Hilversum 3 een bedrag van 5.000 euro. Fantastisch. Nu de laatste achtduizend nog.”

Na een uurtje kletsen en koffie drinken stapt Evelien weer op de fiets. Almere wacht op haar. Chimène fietst een stukje met haar mee. En ook al maakt het Evelien niks uit, toch fijn dat het droog is.

Fietstocht

Evelien van der Werff (57) overleefde twee keer borstkanker en besloot na 34 jaar vliegen bij de KLM iets te gaan doen waar ze net zo gelukkig van wordt. Ze fietst in zes weken kriskras door Nederland langs 75 inloophuizen voor mensen die geraakt zijn door kanker. Ze zet de centra op de kaart en zamelt geld voor ze in. Er staat donderdagmiddag 3.556 euro op de teller. Doneren kan via https://acties.kwf.nl/fundraisers/evelienwerff/huisinactie

Geplaatst op Geef een reactie

Echt bijna lente!

 

Groen blauw vaasje, ovengevormd, gepolijst, bullseye glas Katinka 2021

In februari en maart volgde ik een online cursus ‘deep shapes’ door glaskunstenaars Amanda Simmons en Bob Leatherbarrow. Ik houd ervan zelf te experimenteren en nieuwe vormen te ontdekken. Ook vind ik vaak dat ik sommige dingen gewoon moet kunnen; met een beetje hulp van YouTube en het internet kom je tegenwoordig een heel eind. Maar toen kwam deze cursus voorbij van gerenommeerde glasdocenten en -kunstenaars en zag ik mijn kans. Je mag best weten dat ik al een tijdje aan het pielen was met grotere diepe vormen, met wisselend resultaat zoals barsten en brokken. Heel trots ben ik nu dan ook dat ik de techniek eindelijk in de vingers heb! Het is de investering in mezelf absoluut waard. Van mislukkingen word ik namelijk een beetje moe. Dan kom ik wel op hele leuke ideeën om iets met de brokken te creëren, wat ook een creatief proces is, maar het oorspronkelijke plan om diepe vormen in glas te maken verdwijnt dan langzaam naar de achtergond; moe gestreden en ik kan er geen puf meer voor opbrengen. Hoe fijn om dan mezelf te trakteren op een cursus, waarin er nog steeds een steile leercurve is, maar waarbij ik door focus en voorbeeld en fouten maken en vragen… in het juiste groefje kom en er weer helemaal voor ga, met experimenteren en doen! Doen! Doen!!! Het resultaat is dit fijne bijna lentevaasje en ik ben weer klaar voor de volgende stap: groter!

Geplaatst op Geef een reactie

Aandacht voor kanker – juist nu

Wereldkankerdag, wat is dat nou voor een dag en waarom juist nu? Het klinkt allemaal niet best en dat is het ook niet. Door Corona zijn bevolkingsonderzoeken voor tijdige opsporing stopgezet, gaan mensen toch minder snel naar de huisarts en (bij ziekenhuizen hier in de regio is de oncologische zorg op orde) zijn er geluiden dat er kankerpatiënten zijn die wachten op, door Corona uitgestelde, behandelingen. 5 Jaar geleden had ik daar niet aan moeten denken. Toen ik vlak voor kerst een knobbeltje in mijn borst voelde. Helaas: ik kreeg de diagnose borstkanker, triple negatief, wat betekent dat de kanker niet met hormonen behandeld kan worden en een behandeling over blijft van opereren, chemo en bestralen. Gelukkig kon ik 1 februari meteen geopereerd worden. Ruim een half jaar later was ik uitbehandeld, schoon, kaal en een achtbaan aan ervaring en emoties rijker. Het glas hield mij positief en helemaal in mijn element. Ik voelde mij erg gesteund door familie, vrienden en de NHS in Schotland. Daar kwam ik ook in contact met de Maggie Centres (Forth Valley & Lanarkshire): inloophuizen voor mensen die leven met kanker. Viore in Hilversum is op dezelfde leest geschoeid: een warm bad voor patiënten en hun naasten. Ik geef daar sinds vorig jaar als vrijwilliger de creatieve workshop ‘glassieraad maken’. Omdat ik zelf heb ervaren hoe fijn het is om er helemaal uit te zijn en zo je ziekte en/of behandeling even te vergeten. Door Corona is Viore financieel in zwaar weer gekomen. Ik steun Viore/KWF door 50% van de opbrengst uit de serie ‘alles met een hart voor Viore’ aan Viore te doneren.  Nu maar hopen dat mensen met klachten tijdig naar de huisarts gaan, de bevolkingsonderzoeken weer beschikbaar zijn en dat Viore snel open mag. 

Groetjes, Katinka

Allemaal in de collectie: hangers, ringen, presse papiers etc.
Geplaatst op Geef een reactie

Klass voor Viore

De kerstversiering te koop bij Viore

Viore is een prachtig inloophuis voor mensen die leven met kanker. Ik geef daar sinds vorig jaar als vrijwilliger de creatieve workshop ‘glassieraad maken’. Omdat ik zelf heb ervaren hoe fijn het is om er even helemaal uit te zijn en te doen wat je leuk vindt en zo je ziekte en/of behandeling even vergeet. Door Corona is Viore financieel in zwaar weer gekomen. Ik steun Viore/KWF door geld op te halen. Omdat het mij niet hard genoeg loopt op mijn actiepagina en ik nog lang niet mijn streefbedrag heb gehaald (€1000 voor Viore), gooi ik het over een andere boeg. In het inloophuis staat nu een grote bak met door mij gemaakte kerstversieringen: deze zijn te koop en de helft van de opbrengst gaat naar Viore. Ik hoop hiermee €400 op te halen voor Viore. Aan huis heb ik ook nog kerstboompjes, schaaltjes en sieraden en tot het eind van het jaar gaat de helft van de opbrengsten naar Viore, zo hoop ik het bedrag te halen! Zie www.katinka-artglass.nl Groetjes, Katinka

PS: de sale artikelen uitgezonderd

Geplaatst op Geef een reactie

Cadeautjes

Het is weer cadeautjes-tijd! Met het heerlijk avondje dat eraan komt en de Kerstdagen geef ik je hier een paar cadeau-ideetjes: een voucher voor een workshop of glassieraad of iets anders van glas natuurlijk met een hartje van zilver- of koperfolie. Kijk ook eens bij mijn kerstversiering: leuk om te geven en te krijgen en fijn om te genieten van de voorpret. Bijvoorbeeld met een kerstboompje van glas, waarvoor ik net de cadeautjes heb gemaakt. Je kunt nu ook extra voordelig terecht: het is namelijk sale bij Klass Katinka Art Glass 💕

 

 

Geplaatst op Geef een reactie

Sinterklaas / Kerst

Hij is nog niet in het land, maar wel op tv. Dus het duurt niet zo lang meer voor het heerlijk avondje eraan komt. Hierbij een paar cadeau-ideetjes: een voucher voor een workshop of glassieraad of iets anders van glas natuurlijk met een hartje van zilver- of koperfolie ❤️ voor de liefste. Kijk ook eens bij mijn kerstversiering: leuk om te geven en te krijgen en fijn om te genieten van de voorpret. Sommigen zetten nu al een kerstboom neer: niet bij de pakken neerzitten, maar de pakken gewoon vast neerzetten 😉 

Geplaatst op Geef een reactie

Eikenblaadjes

De groen/blauwe collectie

Het is herfst en tijdens de heerlijke wandelingen door het bos en over de heide zie ik ze overal liggen: eikenblaadjes! De ene nog mooier van vorm dan de andere. En ja als glassieradenmaker wil ik dat beeld dan bevriezen en omzetten in iets blijvends… van glas natuurlijk. Zo ontstond deze nieuwe collectie van hangers en een eikenblaadje waar ik nog een bestemming voor zoek. Wordt dit een sierspeld om je vest mooi mee te sluiten of misschien wel een haarspeld… Ik denk dat ik er nog een ring met een eikeltje bij maak. Mooi en lekker herfstig. Kan ik meteen mooie sieraden bedenken voor de andere seizoenen.

Dit is een handgemaakte, in de glasoven gevormde hanger, gemaakt met een combinatie van stukjes gekleurd dichroide glas. Deze hanger is er in groen/blauw en oranje en iedere hanger is uniek, want het is handgemaakt. Iedere hanger is opgebouwd uit 3 versmolten glaslaagjes en zijn in de karakteristieke vorm van een eikenblad geslepen en gepolijst en hebben een sterling zilveren donuthanger, hangend aan een zwart leren koordje van 90 centimeter (eenvoudig in te korten). 

Wordt geleverd in een zwart milieuvriendelijk geschenkdoosje.

Gefused, in vorm geslepen en gepolijst bullseye glas.

€89

Geplaatst op Geef een reactie

Workshop op woensdagochtend

Yeey! Eindelijk is het zover: mijn atelier om workshops te geven aan huis is af! Na één week klussen, gebruik makend van wat aanwezig is, kringloopwinkel, inventiviteit en ok dan 2 nieuwe verfrollers en 1 kwast, presenteer ik vol trots: glas fusing workshops in eigen atelier aan maximaal 3 personen tegelijk❤️

Wil jij glazen sieraden komen maken? Kom dan samen of alleen op een woensdagmorgen van 9.30 – 12.00 en maak een ring, oorbellen of hanger. Dat is €35, inclusief glas, verzilverde/metalen sieraden, spang/leertje, koffie/thee en wat lekkers. Voor edelmetalen sieraden, kettingen of als je iets groters wilt maken, betaal je iets extra. Per workshop is er plaats voor maximaal 3 deelnemers zolang deze Corona-beperkingen gelden. Je meld je aan via een pb. Leuk als je komt! Groetjes, Katinka

Werk van cursisten
Geplaatst op Geef een reactie

Zeeglas oorhangers

Geslepen oorhangers glas/zilver €49

Maak je outfit compleet met deze mooie handgemaakte, geslepen oorbellen van glas.

Drie laagjes bullseye glas, waarvan de tussenlaag de kleurtjes bevat, zijn in vorm geslepen en mat gehouden voor het ‘zeeglas’ effect: glas dat je op het strand kunt vinden en op een natuurlijke manier gezandstraald is onder invloed van zand en zee. Afgemaakt met een sterling zilveren oorhaakje.

Worden geleverd in een mooi zwart milieuvriendelijk sieraden/cadeau doosje. Ook verkrijgbaar in wit, multi, blauw/groen/roze.

 

Geplaatst op Geef een reactie

Schrijf je nu in!

Bij de Volksuniversiteit / Bibliotheek Hilversum geef ik dit najaar weer met Helga Keunen de cursus ‘warm glas’. Je gaat speciaal daarvoor bestemd glas snijden, dat in een glasoven versmolten wordt. Je maakt dan een sieraad, een raamhanger en een kerstobject. Ook kun je ervoor kiezen om één groter object te maken. De drie lessen zijn op dinsdagavond en de eerste keer is 27 oktober. Uiteraard houden we 1,5 meter afstand.