Geplaatst op Geef een reactie

Filmpje

In de Scandinavische winkel, waar mijn sieraden van glas verkocht worden, vraagt één van de verkoopsters mij ‘of ik niet een leuk filmpje heb, waarin te zien is waar ik werk en hoe mijn werk tot stand komt’. Dit is even geleden, maar onlangs maakte Aimé Kabena, videoproducent, deze video waarin je dat kunt zien:

 

 

Geplaatst op Geef een reactie

Klass 1e lustrum: 5 jaar met hart en ziel creëren en ondernemen

Wow!! Klass Katinka Art Glass bestaat alweer 5 jaar. En wat is de tijd snel gegaan!! De eerste jaren zijn heel leuk, met veel uitprobeersels, experimenten (zowel in artistiek als in ondernemerschap), werk verkopen en verkocht krijgen op meerdere plekken. Zoals ik wel vaker in mijn leven gemerkt heb, blijkt een goed plan te werken. Doelen zijn door Corona lastig te halen, maar ik geef de moed niet op. Er zijn mooie momenten (exposities, glasblazen in het glazen huis in Lommel, objecten die menig tuin in Nederland sieren, maar ook naar de Provence en zelfs naar Japan verscheept worden). Minder fijn is, zoals reeds genoemd Corona, waar ik 1:1 workshops moet geven, maar ook de hoge energieprijzen maken dat ik mijn (inmiddels 3) ovens conservatief moet stoken. Afgelopen jaar zit Klass in de lift: mooie opdrachten stromen binnen. Vanavond is voor mij de kers op de lustrumtaart: Dé Hilversumse onderneming van het jaar krijgt een bokaal van mijn hand. Zo cool! En zo dankbaar dat ik met hart en ziel mag creëren en ondernemen: op de volgende 5 jaar! 🤩

Geplaatst op Geef een reactie

En de schaal van deze maand …

Schaal ‘mei’

Dit jaar iedere maand een schaal maken, die voor mij de maand symboliseert, dat is een opdracht die ik mijzelf in januari gaf. Inmiddels herkennen velen deze schalen met duidelijk mijn signatuur. Ik houd ervan deze schalen te maken. Het proces, het nadenken over kleuren, het intuïtieve vormgeven, het aquarelachtige vloeiende glas en het geometrische ontwerp. Iedere keer als ik de tijd heb genomen de schaal te maken, zit ik boordevol ideeën en inspiratie om te creëren en nieuw werk te maken. Ik vind ‘uplifting’ altijd een fijn woord om mijn gevoel hierbij te omschrijven. 

Geplaatst op Geef een reactie

Supporting Ukrainians

After having donated a hundred of these for charity (sold to Sing Out Choir members in Hilversum and Australia, friends and family to support Ukrainians in Hilversum and given to volunteers at Incluzio Leiden, who work with the local Ukrainians) the pins/brooches are now for sale at my website to show your support.

These are 2 and 3 cm glass cabouchon brooches representing the Ukrainian Flag 🇺🇦. If you wish to order more or different pieces (eg pendants, bracelets or ear/rings) please contact me at katinkabosch@icloud.com and we could arrange the delivery.

Geplaatst op Geef een reactie

Podcast

Michel Rudolphie, bestuursvoorzitter van Viore, interviewt mij voor de VIP Viore podcast en we praten over mijn ervaring met borstkanker, de support daarbij en over mijn grote passie: glas.

Dit zegt hij in de introductie: “Een mooi gesprek met een van onze vrijwilligers, Katinka Bosch uit Hilversum, die enthousiast vertelt over haar passie maar ook open is over haar borstkanker. ‘Mooie dingen maken’, is iets wat ze graag doet. Als ze in 2016 gediagnostiseerd wordt met borstkanker zijn het glas en de Art School in Schotland een fijne uitlaatklep. Het is creatief, maar ook technisch en het eindresultaat komt tot stand op hoge temperatuur in een speciale glasoven en heeft daarmee altijd een verrassing in petto. Ze laat zich inspireren door de natuur en houdt van kleur. Naast sieraden maakt ze o.a. schalen, vazen en ‘schildert’ ze met glas. Tevens geeft ze workshops ‘glassieraad maken’ en cursussen glas-in-lood en glas fusing bij Volksuniversiteit Hilversum en ook bij Viore. Meer info: katinka-artglass.nl en boschkatinka op Instagram.”

Op 2 januari, mijn verjaardag, werd de podcast online gezet: wat een mooi cadeau! Ik hoop dat je er met plezier naar luistert. 

Groetjes,

Katinka

 

 

Geplaatst op Geef een reactie

Duurzame kerstcadeautjes

Kerstversiering van recycled glas

In een eerdere blog vertelde ik al dat ik mijn glaswerken zo duurzaam mogelijk probeer te realiseren. Ook werk ik steeds vaker met glas dat bestemd was voor de glasbak en dat ik recycle in de vorm van bijvoorbeeld deze kersthangers. Hiervoor heb ik de kleinere stukken van een gebroken etalageruit fijngestampt, gezeefd en gevormd in diverse harten en verschillende sneeuwvlokken. Voor de grote stukken heb ik andere plannen. Wordt vervolgd!

Ben je nog op zoek naar een duurzaam cadeautje (anders dan een compliment of geluk)? Kijk eens naar wat ik te bieden heb! Gaat het onverhoopt stuk (kerstballen vallen ook uit de boom), dan kom je terug en kan het gerepareerd worden.

Geplaatst op Geef een reactie

December feest!

Klass kerstdecoraties

Voor de bewuste consument valt het niet mee iets leuks cadeau te geven. Als zzp’ende kunstenmaker probeer ik mijn steentje bij te dragen: mijn glasovens draaien op zonne-energie, ik probeer geen plastic te kopen, maar ontvang ik het (bijvoorbeeld bubbelwrap), dan hergebruik ik dat. Mijn glasleveranciers verpakken het glas ook steeds vaker zo duurzaam mogelijk. Al is er eentje, die stort een doos glas vol met krantensnippers, wat enorm veel troep geeft bij het uitpakken. Maar je moet er wat voor over hebben he?! Mijn atelier is onverwarmd en ik moet nu echt eens gaan isoleren, maar thermokleding, een elektrisch warmtekussen en veel koppen thee, houden mij redelijk warm. Voor cursisten plan ik, als het nodig is, dat ik een gevulde glasoven aan kan zetten, dan is het lekker warm tijdens de workshop. Ook ben ik aan het experimenteren met glas uit de glasbak. Daarover binnenkort meer. Heb je iets bij mij gekocht en is het stuk? Kom dan terug, dan repareer ik het voor je. Wist je dat je via mijn site cadeauvouchers kunt bestellen, ook voor een glasworkshop? Nog niet overtuigd? Steun dan gewoon een andere lokale kunstenaar of ondernemer!

Leuke kerstboomdecoratie om cadeau te doen of voor jezelf te kopen. Deze zijn gemaakt met verschillend gekleurde glasstaafjes met oranje, lichtblauwe, donkerblauwe of groene boventonen. Koop je er drie, dan krijg je de vierde gratis (het kwartet van alle vier). Kies dan voor de aanbieding!

Geplaatst op Geef een reactie

Een bijzondere ontmoeting

Twee helften van vier laagjes versmolten en in vorm geslepen en doorboord Bullseye glas

Wat een mooie ontmoeting vandaag met Chimène van Oosterhout en Evelien van der Werff. Natuurlijk maak ik graag een kraal voor Viore om aan Evelien te geven en haar te supporten op haar grand tour langs 75 IPSO inloophuizen (en bij elk huis haalt ze een kraal op) … op de fiets! 💕Herkenning meteen in creativiteit, ondernemen, KLM en helaas ook de kanker. 

Een kraal gemaakt dus om aan te raken. Er gebeurt iets mysterieus als we aanraken, energie gaat stromen van de een naar de ander en weer terug. Het glas slaat de energie op en staat die ook weer af. 

De kraal heeft structuur; is glad én ruw. Glanzend, ziet er ‘heel’ uit, er is niets te zien, er is niets aan de hand, toch? Dichtbij zie je het matte oppervlak en in het gaatje is het zelfs ruw. Net als in een leven met kanker.

De kraal bestaat uit twee delen, symbool voor oud en nieuw. Oud is recht, als in ‘alles op een rijtje hebben’, een vaste baan, pensioen, gezond. Nieuw is gezondheid op de eerste plek zetten, warrig, het onzekere bestaan van een ZZP’er. De twee delen samen vormen weer één geheel. Weer heel of diep van binnen nog dat ruwe randje?

Het gaatje niet in het midden, want zo heeft het nog iets van het nestje van een staartmees (vogelhuisjes, nestjes zijn kenmerkend voor Viore, in het huis hangen ze overal), in Viore-kleuren! Graag gedaan, blijf gezond en fietsen maar!!! 💕

Klass Katinka Art Glas, mei 2021

Hieronder het artikel uit de Gooi- en Eemlander van 27 mei:

Een buitje meer of minder. Dat deert Evelien van der Werff helemaal niet. Een fietstocht dwars door Nederland langs alle 75 inloophuizen voor mensen geraakt door kanker om deze centra in de schijnwerpers te zetten en geld in te zamelen. Dat is waar het haar om gaat. Dan zijn regendruppels bijzaak. Donderdagochtend arriveert Van der Werff, die tweemaal borstkanker kreeg, op haar fiets bij Viore in Hilversum. En het is droog als ze op de Oosterengweg aankomt.

,,Wat een energie en overtuiging heeft die vrouw. Echt iemand met een missie. In zes weken 2000 kilometer fietsen en onderweg steeds op andere plekken slapen. Knap hoor”, zegt Viore directeur Miranda van den Eijnden na het bliksembezoek van Evelien van der Werff aan Hilversum. Ze wordt donderdagochtend met open armen ontvangen door vrijwilligers en bezoekers van Viore.

Presentatrice

Speciale gast is Chimène van Oosterhout. De Hilversumse presentatrice, schrijver en documentairemaker heeft voor de derde keer borstkanker. Ze draagt de inloophuizen een warm hart toe. ,,Ik weet hoe pittig het traject van behandelingen is”, zegt ze. ,,Een inloophuis is een plek om thuis te komen, een verhaal te delen en een luisterend oor te vinden. Je kunt meedoen aan activiteiten die afgestemd zijn op de behoefte van de bezoeker, want ieder mens is anders. Heel erg fijn dat deze centra er zijn.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Evelien van der Werff en Chimène van Oosterhout bij Viore in Hilversum.

© foto viore

Omdat de inloophuizen door corona financieel hard geraakt zijn is Evelien van der Werff op de fiets gesprongen. Ze hoopt zo meer bekendheid te krijgen voor de huizen en tegelijkertijd zamelt ze geld in. Aan het eind van de fietstocht mogen de 75 inloophuizen de opbrengst verdelen. Ze begon op 25 mei in Zwolle met haar uitdaging. De kop is eraf. Donderdagochtend vertrok ze vanuit Amersfoort naar Hilversum.

Kraal

Bij ieder inloophuis krijgt Evelien een kraal voor haar ’fietsketting’. Die telt straks 75 unieke exemplaren. In Hilversum rijgt ze een glazen kraal in de vrolijke kleuren van Viore aan de ketting. Ontworpen en gemaakt door oud-kankerpatiënt en Viorevrijwilliger Katinka Bosch (www.katinka-artglass.nl).

,,Een prachtig en ook symbolisch ontwerp”, zegt Vioredirecteur Van den Eijnden. ,,Glad van buiten, ruw aan de binnenkant. En het zijn twee helften. Een staat voor de periode voor de diagnose en een voor het leven daarna.”

(Tekst gaat door onder de foto)

De kraal van Viore is gemaakt door Katinka Bosch.

© foto Viore

Voor Viore is het een financieel moeilijke periode. Het inloophuis is afhandelijk van giften die veelal via allerlei acties tot stand kwamen. Door corona lagen veel goede doelen activiteiten stil. Een bdrag van 30.000 euro heeft Viore nodig om overeind te blijven. ,,We hebben inmiddels 22.000 euro binnen. Ongelooflijk dat bedrag. Laatst kregen we van Rotary Hilversum 3 een bedrag van 5.000 euro. Fantastisch. Nu de laatste achtduizend nog.”

Na een uurtje kletsen en koffie drinken stapt Evelien weer op de fiets. Almere wacht op haar. Chimène fietst een stukje met haar mee. En ook al maakt het Evelien niks uit, toch fijn dat het droog is.

Fietstocht

Evelien van der Werff (57) overleefde twee keer borstkanker en besloot na 34 jaar vliegen bij de KLM iets te gaan doen waar ze net zo gelukkig van wordt. Ze fietst in zes weken kriskras door Nederland langs 75 inloophuizen voor mensen die geraakt zijn door kanker. Ze zet de centra op de kaart en zamelt geld voor ze in. Er staat donderdagmiddag 3.556 euro op de teller. Doneren kan via https://acties.kwf.nl/fundraisers/evelienwerff/huisinactie

Geplaatst op Geef een reactie

Echt bijna lente!

 

Groen blauw vaasje, ovengevormd, gepolijst, bullseye glas Katinka 2021

In februari en maart volgde ik een online cursus ‘deep shapes’ door glaskunstenaars Amanda Simmons en Bob Leatherbarrow. Ik houd ervan zelf te experimenteren en nieuwe vormen te ontdekken. Ook vind ik vaak dat ik sommige dingen gewoon moet kunnen; met een beetje hulp van YouTube en het internet kom je tegenwoordig een heel eind. Maar toen kwam deze cursus voorbij van gerenommeerde glasdocenten en -kunstenaars en zag ik mijn kans. Je mag best weten dat ik al een tijdje aan het pielen was met grotere diepe vormen, met wisselend resultaat zoals barsten en brokken. Heel trots ben ik nu dan ook dat ik de techniek eindelijk in de vingers heb! Het is de investering in mezelf absoluut waard. Van mislukkingen word ik namelijk een beetje moe. Dan kom ik wel op hele leuke ideeën om iets met de brokken te creëren, wat ook een creatief proces is, maar het oorspronkelijke plan om diepe vormen in glas te maken verdwijnt dan langzaam naar de achtergond; moe gestreden en ik kan er geen puf meer voor opbrengen. Hoe fijn om dan mezelf te trakteren op een cursus, waarin er nog steeds een steile leercurve is, maar waarbij ik door focus en voorbeeld en fouten maken en vragen… in het juiste groefje kom en er weer helemaal voor ga, met experimenteren en doen! Doen! Doen!!! Het resultaat is dit fijne bijna lentevaasje en ik ben weer klaar voor de volgende stap: groter!

Geplaatst op Geef een reactie

Aandacht voor kanker – juist nu

Wereldkankerdag, wat is dat nou voor een dag en waarom juist nu? Het klinkt allemaal niet best en dat is het ook niet. Door Corona zijn bevolkingsonderzoeken voor tijdige opsporing stopgezet, gaan mensen toch minder snel naar de huisarts en (bij ziekenhuizen hier in de regio is de oncologische zorg op orde) zijn er geluiden dat er kankerpatiënten zijn die wachten op, door Corona uitgestelde, behandelingen. 5 Jaar geleden had ik daar niet aan moeten denken. Toen ik vlak voor kerst een knobbeltje in mijn borst voelde. Helaas: ik kreeg de diagnose borstkanker, triple negatief, wat betekent dat de kanker niet met hormonen behandeld kan worden en een behandeling over blijft van opereren, chemo en bestralen. Gelukkig kon ik 1 februari meteen geopereerd worden. Ruim een half jaar later was ik uitbehandeld, schoon, kaal en een achtbaan aan ervaring en emoties rijker. Het glas hield mij positief en helemaal in mijn element. Ik voelde mij erg gesteund door familie, vrienden en de NHS in Schotland. Daar kwam ik ook in contact met de Maggie Centres (Forth Valley & Lanarkshire): inloophuizen voor mensen die leven met kanker. Viore in Hilversum is op dezelfde leest geschoeid: een warm bad voor patiënten en hun naasten. Ik geef daar sinds vorig jaar als vrijwilliger de creatieve workshop ‘glassieraad maken’. Omdat ik zelf heb ervaren hoe fijn het is om er helemaal uit te zijn en zo je ziekte en/of behandeling even te vergeten. Door Corona is Viore financieel in zwaar weer gekomen. Ik steun Viore/KWF door 50% van de opbrengst uit de serie ‘alles met een hart voor Viore’ aan Viore te doneren.  Nu maar hopen dat mensen met klachten tijdig naar de huisarts gaan, de bevolkingsonderzoeken weer beschikbaar zijn en dat Viore snel open mag. 

Groetjes, Katinka

Allemaal in de collectie: hangers, ringen, presse papiers etc.