Geplaatst op Geef een reactie

Aandacht voor kanker – juist nu

Wereldkankerdag, wat is dat nou voor een dag en waarom juist nu? Het klinkt allemaal niet best en dat is het ook niet. Door Corona zijn bevolkingsonderzoeken voor tijdige opsporing stopgezet, gaan mensen toch minder snel naar de huisarts en (bij ziekenhuizen hier in de regio is de oncologische zorg op orde) zijn er geluiden dat er kankerpatiënten zijn die wachten op, door Corona uitgestelde, behandelingen. 5 Jaar geleden had ik daar niet aan moeten denken. Toen ik vlak voor kerst een knobbeltje in mijn borst voelde. Helaas: ik kreeg de diagnose borstkanker, triple negatief, wat betekent dat de kanker niet met hormonen behandeld kan worden en een behandeling over blijft van opereren, chemo en bestralen. Gelukkig kon ik 1 februari meteen geopereerd worden. Ruim een half jaar later was ik uitbehandeld, schoon, kaal en een achtbaan aan ervaring en emoties rijker. Het glas hield mij positief en helemaal in mijn element. Ik voelde mij erg gesteund door familie, vrienden en de NHS in Schotland. Daar kwam ik ook in contact met de Maggie Centres (Forth Valley & Lanarkshire): inloophuizen voor mensen die leven met kanker. Viore in Hilversum is op dezelfde leest geschoeid: een warm bad voor patiënten en hun naasten. Ik geef daar sinds vorig jaar als vrijwilliger de creatieve workshop ‘glassieraad maken’. Omdat ik zelf heb ervaren hoe fijn het is om er helemaal uit te zijn en zo je ziekte en/of behandeling even te vergeten. Door Corona is Viore financieel in zwaar weer gekomen. Ik steun Viore/KWF door 50% van de opbrengst uit de serie ‘alles met een hart voor Viore’ aan Viore te doneren.  Nu maar hopen dat mensen met klachten tijdig naar de huisarts gaan, de bevolkingsonderzoeken weer beschikbaar zijn en dat Viore snel open mag. 

Groetjes, Katinka

Allemaal in de collectie: hangers, ringen, presse papiers etc.
Geef een reactie