Geplaatst op Geef een reactie

Een bijzondere ontmoeting

Twee helften van vier laagjes versmolten en in vorm geslepen en doorboord Bullseye glas

Wat een mooie ontmoeting vandaag met Chimène van Oosterhout en Evelien van der Werff. Natuurlijk maak ik graag een kraal voor Viore om aan Evelien te geven en haar te supporten op haar grand tour langs 75 IPSO inloophuizen (en bij elk huis haalt ze een kraal op) … op de fiets! 💕Herkenning meteen in creativiteit, ondernemen, KLM en helaas ook de kanker. 

Een kraal gemaakt dus om aan te raken. Er gebeurt iets mysterieus als we aanraken, energie gaat stromen van de een naar de ander en weer terug. Het glas slaat de energie op en staat die ook weer af. 

De kraal heeft structuur; is glad én ruw. Glanzend, ziet er ‘heel’ uit, er is niets te zien, er is niets aan de hand, toch? Dichtbij zie je het matte oppervlak en in het gaatje is het zelfs ruw. Net als in een leven met kanker.

De kraal bestaat uit twee delen, symbool voor oud en nieuw. Oud is recht, als in ‘alles op een rijtje hebben’, een vaste baan, pensioen, gezond. Nieuw is gezondheid op de eerste plek zetten, warrig, het onzekere bestaan van een ZZP’er. De twee delen samen vormen weer één geheel. Weer heel of diep van binnen nog dat ruwe randje?

Het gaatje niet in het midden, want zo heeft het nog iets van het nestje van een staartmees (vogelhuisjes, nestjes zijn kenmerkend voor Viore, in het huis hangen ze overal), in Viore-kleuren! Graag gedaan, blijf gezond en fietsen maar!!! 💕

Klass Katinka Art Glas, mei 2021

Hieronder het artikel uit de Gooi- en Eemlander van 27 mei:

Een buitje meer of minder. Dat deert Evelien van der Werff helemaal niet. Een fietstocht dwars door Nederland langs alle 75 inloophuizen voor mensen geraakt door kanker om deze centra in de schijnwerpers te zetten en geld in te zamelen. Dat is waar het haar om gaat. Dan zijn regendruppels bijzaak. Donderdagochtend arriveert Van der Werff, die tweemaal borstkanker kreeg, op haar fiets bij Viore in Hilversum. En het is droog als ze op de Oosterengweg aankomt.

,,Wat een energie en overtuiging heeft die vrouw. Echt iemand met een missie. In zes weken 2000 kilometer fietsen en onderweg steeds op andere plekken slapen. Knap hoor”, zegt Viore directeur Miranda van den Eijnden na het bliksembezoek van Evelien van der Werff aan Hilversum. Ze wordt donderdagochtend met open armen ontvangen door vrijwilligers en bezoekers van Viore.

Presentatrice

Speciale gast is Chimène van Oosterhout. De Hilversumse presentatrice, schrijver en documentairemaker heeft voor de derde keer borstkanker. Ze draagt de inloophuizen een warm hart toe. ,,Ik weet hoe pittig het traject van behandelingen is”, zegt ze. ,,Een inloophuis is een plek om thuis te komen, een verhaal te delen en een luisterend oor te vinden. Je kunt meedoen aan activiteiten die afgestemd zijn op de behoefte van de bezoeker, want ieder mens is anders. Heel erg fijn dat deze centra er zijn.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Evelien van der Werff en Chimène van Oosterhout bij Viore in Hilversum.

© foto viore

Omdat de inloophuizen door corona financieel hard geraakt zijn is Evelien van der Werff op de fiets gesprongen. Ze hoopt zo meer bekendheid te krijgen voor de huizen en tegelijkertijd zamelt ze geld in. Aan het eind van de fietstocht mogen de 75 inloophuizen de opbrengst verdelen. Ze begon op 25 mei in Zwolle met haar uitdaging. De kop is eraf. Donderdagochtend vertrok ze vanuit Amersfoort naar Hilversum.

Kraal

Bij ieder inloophuis krijgt Evelien een kraal voor haar ’fietsketting’. Die telt straks 75 unieke exemplaren. In Hilversum rijgt ze een glazen kraal in de vrolijke kleuren van Viore aan de ketting. Ontworpen en gemaakt door oud-kankerpatiënt en Viorevrijwilliger Katinka Bosch (www.katinka-artglass.nl).

,,Een prachtig en ook symbolisch ontwerp”, zegt Vioredirecteur Van den Eijnden. ,,Glad van buiten, ruw aan de binnenkant. En het zijn twee helften. Een staat voor de periode voor de diagnose en een voor het leven daarna.”

(Tekst gaat door onder de foto)

De kraal van Viore is gemaakt door Katinka Bosch.

© foto Viore

Voor Viore is het een financieel moeilijke periode. Het inloophuis is afhandelijk van giften die veelal via allerlei acties tot stand kwamen. Door corona lagen veel goede doelen activiteiten stil. Een bdrag van 30.000 euro heeft Viore nodig om overeind te blijven. ,,We hebben inmiddels 22.000 euro binnen. Ongelooflijk dat bedrag. Laatst kregen we van Rotary Hilversum 3 een bedrag van 5.000 euro. Fantastisch. Nu de laatste achtduizend nog.”

Na een uurtje kletsen en koffie drinken stapt Evelien weer op de fiets. Almere wacht op haar. Chimène fietst een stukje met haar mee. En ook al maakt het Evelien niks uit, toch fijn dat het droog is.

Fietstocht

Evelien van der Werff (57) overleefde twee keer borstkanker en besloot na 34 jaar vliegen bij de KLM iets te gaan doen waar ze net zo gelukkig van wordt. Ze fietst in zes weken kriskras door Nederland langs 75 inloophuizen voor mensen die geraakt zijn door kanker. Ze zet de centra op de kaart en zamelt geld voor ze in. Er staat donderdagmiddag 3.556 euro op de teller. Doneren kan via https://acties.kwf.nl/fundraisers/evelienwerff/huisinactie

Geef een reactie